REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Završen niz edukacija u području frontend programiranja

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

2. rujna 2022.

U proteklih pet dana, nastavnici Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek, dobili su uvid u razvoj frontenda  i pristup preporučenim alatima koji su ključni za razvoj web stranica.

Frontend programer ima kao glavnu odgovornost: osigurati da posjetitelji web stranice mogu lako komunicirati sa stranicom. Oni to čine kombinacijom dizajna, tehnologije i programiranja. Vode brigu o otklanjanju pogrešaka tzv. bugova koji se mogu javiti prilikom kodiranja web stranice.

Teme koje su pokrivene u nizu edukacija za područje frontend programiranja obuhvaćaju:

  • Uvod u razvoj frontenda i pregled dostupnih preglednika i alata za razvoj web stranica te uloga grafičkih alata u razvoju web stranica
  • Kreiranje GIT repozitorija i default razvojnih grana  
  • Strukturiranje web stranica HTML-om, važnost metaelemenata i dobrog SEO-a web stranica
  • Osnovno i napredno oblikovanje web stranica korištenjem CSS-a i responzivnost web stranica te najpopularniji način za organizaciju layouta web stranica
  • Detaljan pregled razvojnog okvira Bootstrap
  • Uvod u  JavaScript i savjeti za „debuggiranje“  JavaScript koda putem preglednika
  • Osnovno i napredno korištenje React JavaScript razvojnog okvira
  • Važnost testiranja frontenda i komunikacija frontenda s vanjskim servisima putem API poziva

Programski jezici  i alati koje koriste frontend programeri:

Većina frontend programera najviše vremena rade u programskim jezicima poput HTML-a, CSS-a i JavaScript-a. HTML , najviše se koristi za postavljanje opće strukture i sadržaja dokumenta, CSS za oblikovanje i JavaScript za situacije koje zahtijevaju naprednu interaktivnost. Osim toga, mogu koristiti AJAX (kombinaciju JavaScripta i XML-a) za ažuriranje određenih područja web-mjesta bez potrebe za osvježavanjem cijele stranice. Frontend programeri također često koriste tzv. „knjižnice“ izgrađene na ovim programskim jezicima kao što su AngularJS, jQuery i React; i okvire za dizajn uključujući Foundation i Bootstrap. 

Osim programskih jezika ključni su i alati za grafički dizajn i uređivanje koda. Korištenje alata za grafički dizajn za izradu prototipa web stranice, omogućuje testiranje i eksperimentiranje s korisničkim sučeljem prije nego što programeri razrade stvarni kod. Ovisno o veličini tima i opsegu projekta, proces može biti jednostavan kao korištenje olovke i papira ili može zahtijevati programe za uređivanje grafike kao što su Sketch ili Photoshop, alate za izradu prototipa poput Balsmiq Mockups ili naprednije alate za grafičko uređivanje kao što su Figma ili Ilustrator.

Edukacija u području frontend programiranja ključna je podloga za daljnji razvoj i napredovanje nastavnika kako bi trenutni i budući polaznici Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS raspolagali s najnovijim informacijama i znanjima u području frontend programiranja.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Podcast 3-Denis Sušac

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content