REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Aplikacija ELPROS – put u virtualnu i proširenu stvarnost

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

15. ožujka 2022.

Virtualna stvarnost (VR) omogućava nam da u aplikacijama virtualno obilazimo udaljene lokacije kao da smo tamo. Postoji puno različitih mogućnosti, a sve one uključuju zamjenu svega što vidimo oko sebe nečim drugim. Pomicanjem glave, pomiče se i slika koju vidimo. Primjena ove tehnologije vidljiva je u različitim sektorima poput obrazovanja, turizma i kulture. U svijetu modernog obrazovanja omogućuje nam intenzivnije iskustvo. Učenje na daljinu postaje zanimljivije i interaktivnije, a posebno je od velike pomoći učenicima s poteškoćama u učenju. Tako i tehnologija 360 korisnicima ELPROS aplikacije pruža nove interaktivne doživljaje te ih prebacuje u virtualno okruženje.

Proširena stvarnost omogućuje da se virtualni podaci preko slike na 2D ili 3D zaslonu prikazuju preko zaslona povezanog uređaja, poput pametnog telefona, tableta ili naočala. Ova tehnologija omogućuje dodatne interakcije sa sadržajem poput rješavanja zadataka, dijeljenja na društvenim mrežama te implementaciju chat sustava.. Isto kao i kod virtualne stvarnosti postoje razne mogućnosti primjene ove tehnologije u sektorima obrazovanja, turizma i kulture. Kada je riječ o utjecaju na obrazovni sustav, proširena stvarnost znatno poboljšava pamćenje zbog svoje interaktivnosti. Učenje na daljinu postaje zanimljivije i pristupačnije te potiče učenike na samostalno istraživanje novih sadržaja. Unutar ELPROS aplikacije, koja je povezana s promotivno-edukativnom knjižicom, korisnici će pronaći zanimljive sadržaje prikazane putem proširene stvarnosti.

Aplikacija ELPROS kreirana je za korištenje uz istoimenu promotivno-edukativnu knjižicu. Omogućava skeniranje stranica unutar knjižice što u konačnici pruža doživljaj proširene stvarnosti. Osim proširene stvarnosti, sadrži i 360 video s mogućnošću pregledavanja sadržaja pomoću VR naočala. Aplikacija je dostupna za android i iOS uređaje, a može se preuzeti preko play store aplikacije.

Virtualna stvarnost i proširena stvarnost postižu dvije vrlo različite stvari na dva vrlo različita načina, unatoč sličnom dizajnu njihovih uređaja. Virtualna stvarnost zamjenjuje stvarnost koju vidimo, odvodeći nas u druge svjetove. Proširena stvarnost pridonosi stvarnosti, projicirajući informacije na ono što već vidimo. Obje tehnologije su vrlo moćne i tek trebaju ostaviti svoj trag kod potrošača.. Moguće je da će u potpunosti promijeniti način na koji ćemo koristiti aplikacije i tehnologiju u budućnosti, ali hoće li to zaista uspjeti, ostaje nam za vidjeti.

Digitalnoj verziji knjižice ELPROS možete pristupiti na:

https://heyzine.com/flip-book/273cfe40d9.html

Link za aplikaciju:

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content