REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Budućnost Quality Assurance (QA) industrije: Što je QA i koji su najnoviji trendovi testiranja softvera

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

16. prosinca 2021.

Online okruženje raste i svakodnevno donosi nove izazove industriji testiranja softvera. Pritisci da se proizvodi plasiraju na tržište i poveća njihova proizvodnja često opterećuju razvojne timove svih vrsta. Danas tvrtke razumiju zašto je kontrola kvalitete važna i žele izvući najveću vrijednost iz svog razvoja softvera. Moraju pratiti trenutne trendove testiranja softvera, uključujući najbolje prakse u smislu sigurnosti i performansi. Osim što prate kako se industrije i tehnologije mijenjaju, analitičari osiguranja kvalitete (QA) svakodnevno se suočavaju sa sve većim brojem problema.

Što je točno Quality Assurance?  U testiranju softvera definira se kao postupak za osiguranje kvalitete softverskih proizvoda ili usluga koje određena tvrtka pruža korisnicima. Usredotočuje se na poboljšanje procesa razvoja softvera i njegovu učinkovitost i djelotvornost prema standardima kvalitete definiranim za softverske proizvode. Osiguranje kvalitete popularno je poznato kao QA testiranje.

Na koji način pravilno izvršiti osiguranje kvalitete?

Metodologija osiguranja kvalitete ima definirani ciklus koji se naziva PDCA ciklus ili Demingov ciklus. Faze ovog ciklusa su:

 • Planiranje – Organizacija treba planirati i uspostaviti ciljeve vezane uz proces i odrediti procese koji su potrebni za isporuku visokokvalitetnog krajnjeg proizvoda.
 • Provedba – ovdje dolazi do razvoja i testiranja proizvoda
 • Provjera – Praćenje procesa, modificiranje procesa i provjera ispunjava li unaprijed određene ciljeve
 • Djelovanje – Ispitivač kvalitete provodi radnje koje su potrebne za postizanje poboljšanja u procesima
Faze Demingovog ciklusa u osiguranju kvalitete

Ovi gornji koraci se ponavljaju kako bi se osiguralo da se procesi koji se slijede u organizaciji periodično evaluiraju i poboljšavaju.

 5 primarnih funkcija osiguranja kvalitete:

 1. Prijenos tehnologije: Ova funkcija uključuje dobivanje dokumenta o dizajnu proizvoda kao i podataka o pokušajima i pogreškama i njihovoj evaluaciji. Dokumenti se distribuiraju, provjeravaju i odobravaju
 2. Validacija: Ovdje se priprema glavni plan validacije za cijeli sustav. Postavljeno je odobrenje ispitnih kriterija za validaciju proizvoda i procesa. Izvršeno je planiranje resursa za izvršenje plana validacije.
 3. Dokumentacija: Ova funkcija kontrolira distribuciju i arhiviranje dokumenata. Svaka promjena u dokumentu vrši se usvajanjem odgovarajućeg postupka kontrole promjena. Odobrenje svih vrsta dokumenata.
 4. Osiguravanje kvalitete proizvoda
 5. Planovi poboljšanja kvalitete

Nove tehnologije u testiranju softvera

Budućnost testiranja softvera i tehnološki krajolik se mijenjaju. Novi trendovi u osiguranju kvalitete relevantniji su nego ikad za tvrtke i stručnjake za testiranje, budući da kupci žive u “online” načinu rada i zahtijevaju da im sve bude na dohvat ruke. U nastavku ćemo navesti neke od novih tehnologija koje su postale ključne za testiranje softvera i Quality Assurance:

 • Umjetna inteligencija (AI) za automatizaciju – Očekuje se da će upotreba umjetne inteligencije (AI) nastaviti rasti u gotovo svim aspektima inovativne tehnologije, zbog sve većeg broja aplikacija koje koristimo u našem povezanom svijetu. Timovi za testiranje softvera mogu iskoristiti AI i strojno učenje (ML) kako bi poboljšali svoje strategije automatizacije i držali korak s čestim izdanjima – uz pomoć izvješćivanja i analitike. Na primjer, QA inženjeri mogu koristiti AI algoritme kako bi identificirali i odredili prioritete za daljnju automatizaciju testiranja. Uz razvrstavanje testnih opterećenja, aplikacije za testiranje s AI-om mogu optimizirati testne pakete otkrivanjem suvišnih test slučajeva i osiguravanjem optimalne pokrivenosti testom analizom ključnih riječi iz matrice sljedivosti zahtjeva (RTM).
 • QA automatizacija ostaje najvažnija – Danas proces kontinuirane isporuke ne bi bio moguć bez automatiziranog testiranja. Uz agilni pristup, nedostaci i bugovi se otkrivaju brže, pa automatizacija testiranja čini QA učinkovitijim. Unatoč nedostatku automatiziranih alata za programere i kvalificirane QA inženjere, automatizacija je postala vitalni dio životnog ciklusa testiranja. Štoviše, outsourcing testiranje softvera je način da se izbjegnu nevažne prakse testiranja i dodijele resursi složenim testnim scenarijima koji pokreću vrijednost proizvoda.
 • Agile i DevOps – Krećući se prema digitalnoj transformaciji, digitalno testiranje postaje sve popularnije posljednjih godina. Ključni pokretač su poslovni modeli koji se stalno mijenjaju i optimizacija alata i pristupa za automatizaciju osiguranja kvalitete. Kako bi ostale korak ispred konkurencije, tvrtke eksperimentiraju, isprobavaju nove pristupe i implementiraju najnovije metodologije koje skraćuju rokove isporuke. DevOps metodologija briše granice između testiranja, razvoja i operacija kako bi se povećala brzina implementacije, skratilo vrijeme izlaska na tržište i promovirao veći ROI.
Agile vs DevOps testiranje
 • Sigurnost je ključna – Kako se tehnološka industrija kreće vrtoglavom brzinom, količina informacija nastavlja rasti, što sigurnosno testiranje čini glavnim prioritetom za tvrtke koje brinu o protoku podataka i isključujući bilo kakva curenja, pogreške koda i rupe.
 • Inženjering performansi – Ispravno izveden, inženjering performansi omogućuje programerima i QA inženjerima da ugrade potrebne metrike performanse od prvog dizajna. S obzirom da je više kultura, a ne skup praksi, inženjering performansi očekuje od timova da prijeđu pored izvođenja testnih skripti potvrdnih okvira na proučavanje svakog dijela sustava, uključujući poslovnu vrijednost i kupce.
 • Internet of Things (IoT) i Big Data testiranje – Mreža Interneta stvari (IoT) postaje sve složenija, najavljujući eru povezanog svijeta i brzo povećavajući radno opterećenje testiranja. Budući da su kombinacije koje treba testirati između uređaja, platformi, protokola i operativnih sustava bezbrojne, tržište QA će doživjeti porast potražnje za sigurnošću, kompatibilnošću, performansama i testiranjem upotrebljivosti. Isto vrijedi i za big data. Porast aplikacija s omogućenim IoT-om otvorio je put različitim količinama podataka koje generiraju i akumuliraju takvi projekti, na primjer, e-trgovine poput Amazona. Kao rezultat toga, big data testiranje pozitivno utječe na sposobnost organizacija da provjeravaju informacije, donose odluke temeljene na podacima i poboljšaju ciljanje tržišta i strategiju.
IoT testiranje
 • Blockchain testiranje – Sve više i više poduzeća diljem svijeta, poput pružatelja financijskih i automobilskih usluga, kontinuirano se suočava s potrebom za platformama za sigurnu komunikaciju i pohranjivanje hrpa informacija. Istraživanja pokazuju kako su rješenja temeljena na blockchain testiranju izvrsna.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content