REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Elektronička komunikacija – komunikacija novog doba

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

28. prosinca 2021.

U prošlosti, jedan od temeljnih oblika komunikacije bila je Morseova abeceda u telegrafima, oni su se koristili za komunikaciju na daljinu putem žica. Industrijalizacijom i postepenim razvojem tehnologije polako dolazimo i do komunikacije koja se odvija putem radija, televizije i žičanih telefona, što ujedno označava i početak elektroničke komunikacije koju danas poznajemo. U današnje vrijeme komunikacija je ključna za obradu podataka, kontrolu proizvodnje, donošenje odluka, planiranje i različite sfere života.

Što je elektronička komunikacija?

Elektronička komunikacija može se definirati kao komunikacija koja koristi elektroničke medije za prijenos informacija ili poruka pomoću računala, e-pošte, telefona, društvenih medija i sl. Razvojem e-komunikacije došlo je do puno promjena u području rada, društva i industrije. Ljudi mogu jednostavno pristupiti komunikaciji s korisnicima diljem svijeta bez fizičkog kretanja.

Vrste elektroničke komunikacije

Elektronička komunikacija se može klasificirati u različite vrste poput poruka, glasovnih poziva, e-pošte, društvenih medija i sl. Razvojem elektroničkih medija, komunikacija diljem svijeta postaje puno brža te znatno olakšana i jeftinija.

Kao glavne medije za elektroničku komunikaciju možemo navesti:

  • E-mail
  • Telefax
  • Razmjena poruka
  • Video chat
  • Društvene mreže
  • Blog
foto: ThinkStock

Tehnologija je povećala granice komunikacije između zaposlenika u svim sferama posla. Direktori velikih tvrtki mogu razgovarati jedni s drugima putem interneta, bez obzira gdje se nalaze u tom trenutku. Ova vrsta umrežavanja nudi donekle sigurne razgovore bilo kada, bilo gdje i praktički je besplatna. Isto tako, komunikacija sa zaposlenicima s različitih lokacija omogućuje tvrtkama da upravljaju osobljem izvan lokacije, dopuštajući tvrtkama da traže zaposlenike u različitima krajevima svijeta.

Komunikacijska tehnologija također se može koristiti za praćenje zaposlenika i proizvodnje. Kupci mogu dobiti informacije trenutno. Pravilno upravljanje komunikacijom je ključno za rast poslovanja i brži protok informacija. Kako bi se komunikacijski kanali održali fluidnim potrebno je zaposliti osobe koje će održavati sustave za komunikaciju, brinuti se o montaži i servisu istih. Kvalitetni obrazovni programi omogućuju stvaranje stručnjaka u području elektroničkih komunikacija i omogućuju tvrtkama i pojedincima nesmetanu komunikaciju diljem svijeta.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Podcast 3-Denis Sušac

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content