REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Frontend vs. Backend: dvije strane istog novčića

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

13. listopada 2022.

Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehnička i prometna škola Osijek donosi nove programe za obrazovanje odraslih, a dvije od opcija koje budući polaznici mogu upisati su programi usavršavanja za frontend i backend programera. Kako biste lakše odabrali koje područje usavršavanja je za vas, potrebno je razumjeti razlike između ova dva zanimanja te osnovne značajke i funkcije. U nastavku donosimo glavne razlike između njih: opis zanimanja, vještine koje su potrebne te programske jezike i alate koje koriste u svom radu. Osim toga, dat ćemo uvid u kompetencije koje polaznici stječu upisivanjem programa usavršavanja u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS.

Što radi frontend programer?

Frontend programer ima kao glavnu odgovornost: osigurati da posjetitelji web stranice mogu lako komunicirati sa stranicom. Oni to čine kombinacijom dizajna, tehnologije i programiranja u svrhu uređivanja završnog izgleda web stranice i lakšeg pristupa podacima koji se nalaze na stranici. Kad god posjetite web-mjesto, sve što vidite, kliknete ili na neki drugi način koristite djelo je frontend programera.

Iako postoje neke varijacije među tvrtkama, općenito možete očekivati da će uloga frontend programera uključivati nešto ili sve od navedenog:

 • Optimiziranje korisničkog iskustva.
 • Korištenje HTML-a, JavaScript-a i CSS-a.
 • Razvoj i održavanje korisničkog sučelja.
 • Implementacija dizajna na mobilnim web stranicama.
 • Izrada alata koji poboljšavaju interakciju web-mjesta.
 • Ispravljanje grešaka i testiranje upotrebljivosti.  

Programski jezici koje koriste frontend programeri:

Većina frontend programera najviše vremena rade u programskim jezicima poput HTML-a, CSS-a i JavaScript-a. Frontend programeri koriste HTML za postavljanje opće strukture i sadržaja dokumenta, CSS za oblikovanje i JavaScript za situacije koje zahtijevaju naprednu interaktivnost. Osim toga, mogu koristiti AJAX (kombinaciju JavaScripta i XML-a) za ažuriranje određenih područja web-mjesta bez potrebe za osvježavanjem cijele stranice.

Frontend programeri također često koriste tzv. „libraries“ izgrađene na ovim programskim jezicima kao što su AngularJS, jQuery i React; i okvire za dizajn uključujući Foundation i Bootstrap  Dodatni jezici za razvoj frontenda, iako su rjeđi, također se mogu koristiti. Među najpopularnijima su Python, Ruby ili PHP.

Uobičajeni alati koji se koriste u frontend-u:

Budući da frontend programeri koriste kombinaciju dizajna i web razvoja u svom radu, alati koje koriste obuhvaćaju sva područja  u fokusu, a to su alati za grafički dizajn i alati za uređivanje koda.

Alati za grafički dizajn

Prije nego što frontend programer počne kodirati, obično koriste alate za grafički dizajn za izradu prototipa svoje web stranice, što im omogućuje testiranje i eksperimentiranje s korisničkim sučeljem prije nego što razrade stvarni kod. Ovisno o veličini tima i opsegu projekta, proces može biti jednostavan kao korištenje olovke i papira ili može zahtijevati programe za uređivanje grafike kao što su Sketch ili Photoshop, alate za izradu prototipa poput Balsamiq Mockups ili naprednije alate za grafičko uređivanje kao što su Figma ili Ilustrator.

Alati za uređivanje koda

Alat za uređivanje koda jednostavno je program koji programer odluči koristiti za pisanje koda za web stranicu. Neki programeri radije koriste lagani uređivač kao što je Notepad, dok se drugi odlučuju za nešto bogatije značajkama kao što je Visual Studio ili Eclipse.

Koje kompetencije stječete po završetku programa usavršavanja za frontend programera?

Usavršavanje za poslove frontend programera izvrsna je prilika za razvoj vještina i novih znanja u svrhu stjecanja zanimanja „Frontend programer“. Polaznici će uz teorijska predavanja, sudjelovati i na praktičnoj nastavi gdje će moći naučenu teoriju primijeniti u praksi, a to im kasnije osigurava visoku konkurentnost na tržištu rada. Program je izrađen u suradnji sa stručnjacima iz sektora te obuhvaća sve potrebne vještine koje poslodavci mogu tražiti od budućih zaposlenika.   Kompetencije koje polaznici stječu po završetku programa:

 • Kreiranje strukturirane web-stranice/web-sjedišta pisanjem koda prezentacijskim jezikom za izradu web-stranica (HTML engl. HyperText Markup Language)
 • Oblikovanje sadržaja na web-stranici pomoću pravila stilskog jezika za vizualno oblikovanje web-stranica (CSS engl. Cascading Style Sheet)
 • Implementacija principa stilskog jezika SASS (engl. Syntactically Awesome Style Sheets) koji se prevodi u CSS
 • Oblikovanje prilagodljive web-stranice (RWD engl. Responsive Web Design) korištenjem dostupnih razvojnih okvira
 • Implementacija dinamičnog sadržaja web-stranica programskim jezikom na strani klijenta (JavaScript)
 • Korištenje odgovarajuće JavaScript programske biblioteke i okvira za razvoj poput React-a
 • Implementacija dodatne biblioteke za rad u sučelju za programiranje aplikacije REST API (engl. REpresentational State Transfer Application Programming Interface

Što radi backend programer?

Backend programer pokreće web-mjesto – korisnik ga ne vidi niti komunicira s njim, ali  on uvijek radi u pozadini, pružajući funkcionalnost i iskustvo nalik radnoj površini. Backend programeri igraju ključnu ulogu u timovima za razvoj weba i osiguravaju isporuku podataka ili usluga koji zahtijevaju prednji sustav ili softver. Backend je kombinacija baze podataka i softvera na web poslužiteljima, poslužiteljima u oblaku ili na hibridu oba.

Odgovornosti backend programera mogu uključivati​​:

 • Kreiranje baze podataka, integracija i upravljanje
 • Backend okviri za izgradnju softvera na strani poslužitelja
 • Tehnologije web poslužitelja
 • Operativni sustavi
 • Razvoj, implementacija i održavanje sustava za upravljanje sadržajem
 • API integracija

Programski jezici koje koriste backend programeri:

Kako bi poslužitelj, aplikacija i baza podataka međusobno komunicirali, pozadinski programeri koriste jezike kao što su PHP, Ruby, Python, Java i .Net za izradu aplikacije i alate poput MySQL, Oracle i SQL Server za pronaći, spremiti ili promijeniti podatke i poslužiti ih korisniku u prednjem kodu.

Nakon komunikacije s vlasnikom tvrtke i razumijevanja njihovih potreba i tehničkih zahtjeva, backend programeri koriste prethodno spomenute alate za izradu web aplikacija s čistim, dobro dokumentiranim kodom.

Uobičajeni alati koji se koriste u backend-u:

 • Laravel je jedan od najpopularnijih PHP okvira i lako je vidjeti zašto. Pruža jednostavnu, čitljivu sintaksu za PHP programere. Njegovo službeno integrirano razvojno okruženje (IDE), Homestead, ne zahtijeva da instalirate web poslužitelj na vašem lokalnom računalu. Izvrstan je za izgradnju sigurnih web-mjesta jer stvara šifrirane lozinke koje se ne spremaju u običnom tekstu.
 • Stack Overflow je tu da vam pomogne kada naiđete na pitanja i nedoumice. On je glavno mjesto za pitanja i odgovore za programere. Bez obzira na vrstu problema s kojim se suočavate, netko u zajednici Stack Overflow ima odgovor za vas duša.
 • Jira  je platforma za upravljanje projektima koja koristi kanban i scrum radne tijekove za upravljanje projektima. Pomaže pri jednostavnom planiranju, praćenju i izvještavanju o radu za razvoj agilnih projekata.
 • GitHub je  biblioteka znanja o kodiranju. Ovaj web-bazirani alat omogućuje  dijeljenje i pohranjivanje koda, doprinos projektima otvorenog koda i praćenje revizija. Možete ga koristiti za kontrolu verzija vlastitog projekta ili ga možete koristiti za izgradnju svog profila kao programer doprinoseći projektima drugih. Pruža zajednicu programerima za dijeljenje znanja i suradnju.
 • Flask, okvir za izgradnju web poslužitelja u Pythonu. To je mikro okvir, što znači da nije cjeloviti okvir za razvoj web aplikacija. Daje programerima  osnove za pokretanje web poslužitelja.
 • Ruby on Rails, jedna od najstarijih backend tehnologija. Određeni postotak ljudi još uvijek radije koristi ruby ​​on rails za svoj pozadinski kod. Radi se o fleksibilnom okviru, prilagođenom IDE-u s jednostavnim funkcijama i manipulacijama te podrškom ruby ​​jezika.

Koje kompetencije stječete po završetku programa usavršavanja za backend programera?

Usavršavanje za poslove backend programera izvrsna je prilika za razvoj vještina i novih znanja u svrhu stjecanja zanimanja „Backend programer“. Polaznici će uz teorijska predavanja, sudjelovati i na praktičnoj nastavi gdje će moći naučenu teoriju primijeniti u praksi, a to im kasnije osigurava visoku konkurentnost na tržištu rada. Program je izrađen u suradnji sa stručnjacima iz sektora te obuhvaća sve potrebne vještine koje poslodavci mogu tražiti od budućih zaposlenika.  Kompetencije koje polaznici stječu po završetku programa:

 • Primjena i  verzioniranje izvornog koda (Git) koristeći repozitorij (GitHub)
 • Primjena temeljne elemente programskog jezika C# u rješavanju algoritamskih problema
 • Korištenje objektno orijentiranih principa pri izradi programskih rješenja
 • Implementiranje dijelova .NET okvira pri izradi programskih rješenja
 • Projektiranje i izrada baze podataka u MS SQL relacijskoj bazi podataka
 • Primjena naprednih principa C# programskog jezika i .NET okvira pri izradi programskog rješenja
 • Implementacija predložaka izrade programskih rješenja u sklopu principa najbolje prakse (engl. best practice)
 • Izrada REST API ( Representational state transfer|Application Programming Interface) koristeći web API (engl. Application Programming Interface) okvir s pohranom podataka u relacijskoj bazi podataka
 • Izrada automatiziranih testova za programsko rješenje

Ukoliko želite naučiti programiranje, a niste sigurni za što se odlučiti, važno je razmotriti ranije navedene opise zanimanja i alate koje koriste u svojim poslovnim procesima. Frontend i backend rade zajedno kako bi ispunili zahtjeve klijenta i zadovoljili potrebe tvrtke, a možemo reći kako su oni zapravo dvije strane istog novčića. Regionalni centar kompetentnosti ELPROS, izvrstan je odabir ukoliko se odlučite za nastavak školovanja u jednom od navedenih područja. Za više informacija o upisu u obrazovne programe, kontaktirajte nas putem web obrasca ili na e-mail adresu rck.elpros.osijek@gmail.com

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Podcast 3-Denis Sušac

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content