REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

iENA sajam inovacija – mjesto susreta svjetskih izumitelja i inovatora

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

28. listopada 2022.

iENA sajam inovacija – mjesto susreta svjetskih izumitelja i inovatora

Predstavnici Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS nalaze se u Nürnbergu gdje se održava međunarodni sajam inovacija iENA. Sajam posjetiteljima pruža uvid u svjetsko inovatorstvo i impresionira visokom razinom izuma, od stvarnih rješenja i olakšanja za brojna područja svakodnevnog života do visokotehnoloških izuma.

Izumitelji iz cijelog svijeta koriste sajam kao marketinšku platformu za predstavljanje ideja, prototipova i naprednih proizvoda i usluga međunarodnoj publici stručnjaka te za uspostavljanje kontakata s vlasnicima licenci. Pokriva širok spektar inovacija u područjima kao što su automobilska industrija, medicina, građevinarstvo, uredski materijal, računalstvo, elektrotehnika, kućanstvo i strojarstvo. U sklopu sajma održava se i aktualni simpozij izumitelja pod nazivom SIGNO. Ovogodišnje izdanje sajma iENA po prvi put  će predstaviti inovatore i izumitelje iz cijelog svijeta u Nürnberškom izložbenom centru. To je važan forum za omogućavanje nezavisnim izumiteljima da stupe u kontakt s nositeljima licence i eksploatatorima iz cijelog svijeta.

Danijel Krišto, učenik Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS, predstavlja se s izumom „LoRa“. „LoRa – Long Range Radio“ sastoji se primarno od dva uređaja koja komuniciraju radio vezom, a može doseći domet između dva do 15 kilometara uz pomoć antena. Jedna od glavnih namjena je za upotrebu u poljoprivredi i sličnim djelatnostima gdje se treba mjeriti više međusobno udaljenih vrijednosti, a dobiveni podaci se automatski spremaju na povezanu mobilnu aplikaciju. Ovaj sajam te paneli na kojima su izumitelji razgovarali o preprekama, izazovima i prilikama te predstavljali svoje projekte, inovacije i ideje – izvrsno su mjesto za profesionalnu inspiraciju. Upornost i ulaganje u znanje se isplate, a dokaz tomu su mladi inovatori i izumitelji iz Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS koji redovito briljiraju u području inovacija.  

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Podcast 3-Denis Sušac

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content