REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Konferencija “OBRAZOVNIH 10”

Izvor: srednja.hr

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

9. studenoga 2021.

Zagrebački Kaptol Boutique Cinema 05. studenog 2021. godine ugostio je najvažnije dionike obrazovanja i znanosti današnjice na konferenciji „Obrazovnih 10“. Sam program konferencije obuhvatio je 12 panela i osam predavanja s ciljem uvida u budućnost i razvoj školstva.

Osim vodećih dionika obrazovanja i znanosti, na konferenciji su se našli  i sami učenici kojih se tema obrazovanja najviše tiče. Programom su obuhvaćene teme kao što su potreba uvođenja građanskog odgoja u škole, e-učenje, odnos demografskih kretanja i obrazovanja, pitanje plaća profesora te stigmatizacija strukovnih škola i što su to zapravo regionalni centri kompetentnosti.

Na panelu „Novi motor razvoja strukovnog školstva“ u sklopu ove konferencije sudjelovao je i ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Antun Kovačić zajedno s ravnateljem Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Miletom Živčićem te ravnateljem Tehničke škole Čakovec Draženom Blažekom. Sudionici panela dali su odgovore na ključna pitanja vezana uz regionalne centre kompetentnosti i strukovne škole. Što su regionalni centri kompetentnosti? Jesu li oni prolazna stvar ili vrijednost koja će ostati? Jesu li i zašto strukovne škole stigmatizirane? Kako se to mjeri? Mijenja li se ta situacija s promjenama na tržištu rada? Kako će novi strukovni kurikulumi utjecati na razvoj strukovnog školstva? Tko ih piše i gdje su u cijelom procesu razvoja učenici, a gdje privatne tvrtke?

Ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić istaknuo je kako su regionalni centri kompetentnosti ključni za promociju i razvoj novih programa obrazovanja za kojima postoji potreba na tržištu rada, usklađivanje potreba poslodavaca i strukovnog obrazovanja učenika te motiviranje mladih radnika na daljnje usavršavanje – kako u gospodarskom sektoru, tako i u obrazovnom. Izrazio je nadu da će aktivnosti centra kompetentnosti privući još više djece koja će svoje obrazovanje nakon osnovne škole usmjeriti ka zanimanjima u području elektrotehnike, računalstva i komunikacijskih tehnologija. Navedenom će svakako doprinijeti i modernizirani strukovni kurikulumi koji prate tehnološki napredak, nova oprema i bolji prostorni uvjeti za stjecanje znanja. Poseban naglasak u regionalnim centrima kompetentnosti stavljen je na dodatna usavršavanja i edukaciju nastavnika i drugih obrazovnih djelatnika zbog čega ovakav model možemo s pravom smatrati ulaganjem u budućnost te očekivati pozitivne pomake u kvaliteti strukovnog obrazovanja.

 

Fotografija preuzeta sa: srednja.hr

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content