REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Održano edukativno studijsko putovanje u Nizozemskoj

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

27. rujna 2022.

Projekt RCK ELPROS prepoznaje važnost uspostave suradnje, razmjene znanja te prenošenja primjera dobre prakse iz drugih uspješnih zemalja EU i svijeta. Upravo iz tog razloga, nastavnici i članovi projektnog tima proteklog tjedna uputili su se u Amsterdam kako bi razmijenili iskustva i učili na primjerima dobre prakse.

U sklopu studijskog putovanja, predstavnici su posjetili vodeću tehnološku izložbu i konferenciju u Europi – TechEX EUROPE. Konferencija istražuje najnovije inovacije te pokriva utjecaj tehnologija na različite sektore. Okuplja stručnjake odgovorne za promicanje tehnologije i razvoj inovativnih strategija. Sastoji se od šest zajedničkih događaja koji pokrivaju IoT, AI & Big Data, Cyber Security & Cloud i Blockchain, a sudionici su slušali različita predavanja poput „Ljudski je biti digitalan“, „Web3, gdje smo i kako ćemo se globalno proširiti?“ te panel rasprave na temu „Blockchain za brži razvoj.“

Posjetili su  interaktivnu izložbu Move Mobility Experience koja prikazuje različite perspektive budućnosti transporta. Tamo su imali priliku vidjeti samovozeći automobil, simulatore, električne trkaće automobile i dodirni stol koji prikazuje povijest urbane mobilnosti. Održana je i posjeta softverskoj tvrtki Clay Solutions B.V., specijaliziranoj za tehnologiju pametnog zaključavanja koja je temeljena na cloud rješenju.

Primjere dobre prakse vidjeli su i u Svijetu vjetrenjača – Zaanse Schans. Na tom području, nekoć je stajalo više od 1100 vjetrenjača, a danas se može vidjeti interaktivni muzej i  nekolicina preostalih vjetrenjača koje se koriste za proizvodnju električne energije i razvoj industrije.

Pedagoginja, Blaženka Pul ističe: „Ovo putovanje od velikog je značaja u pogledu novih tehnologija i informacija vezanih uz zaštitu podataka i antivirusnih programa koji su primjenjivi na razini škole. Dobili smo uvid u nove programe za organizaciju podataka i vidjeli kako funkcioniraju pametni sustavi te na koji način možemo primijeniti pametne brave i digitalne brojače za ulazak i izlazak iz prostorije.“

Primjeri dobre prakse odlična su prilika za skupljanje ideja i prenošenje istih na rad i razvoj Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS. Služe kao prilika za provedbu novih ideja u nastavu i razvoj suradnje s drugim institucijama, što dovodi do međusektorskog povezivanja te jačanja i rada na samoodrživosti projekta.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content