REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Održavanje računalnih mreža: Glavne zadaće i ciljevi

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

20. prosinca 2021.

Većina poduzeća ima osnovno razumijevanje o tome što je preventivno održavanje mreže, ali često dolazi do zabune oko specifičnih mjera koje se mogu očekivati.  S toga u nastavku donosimo šest najčešćih zadataka koji se odnose na održavanje računalnih mreža:

1. Rješavanje problema s mrežom – Ako se znakovi upozorenja ili manji problemi predugo zanemaruju, može doći do problema koji su ometajući i potencijalno skupi za popravak. Ono što pružatelj usluga održavanja mreže može učiniti jest upotrijebiti svoje iskustvo i znanje za rješavanje problema s kojima se mreža susreće i prepoznati postoji li jednostavno rješenje. Ako ne postoji, napraviti će nekoliko prijedloga s najisplativijim i najbržim rješenjima.

2. Instaliranje i konfiguriranje proizvoda – Kod nabave nove opreme ili softvera za ažuriranje, vrlo je vjerojatno da će biti potreban neki oblik instalacije i konfiguracije. Mrežne postavke možda će se morati ponovno konfigurirati kako bi se prilagodile tim promjenama. Ako se učini pogrešno, rast tvrtke može biti ometen, a dragocjeno vrijeme može biti oduzeto zaposlenicima dok pokušavaju upravljati nepravilnim postavkama.

3. Praćenje i poboljšanje performansi mreže – Mrežne performanse mogu biti tihi ubojica potencijala  tvrtke. Ako izvedba mreže nije u rangu s drugim tvrtkama, tada će tvrtki biti puno teže držati korak s konkurentima.Izvedbu mreže može biti teško procijeniti ako se nema s čime usporediti. Dovođenjem nekoga da otkloni probleme i nadgleda mrežu, moći će se vidjeti kako ona radi i što se može učiniti kako bi  sustav funkcionirao učinkovitije.

4. Planiranje rasta – Ako se mreža ne održava regularno, ona možda neće moći podnijeti težinu širenja i rasta tvrtke. Bitno je uvijek imati poslužitelj koji može dodati više radnih stanica ako se planira povećati broj  radne snage. Osim toga, stvaranjem mrežne dokumentacije i njezinim ažuriranjem, rast poslovanja bit će ostvaren bez rizika od usporavanja zbog mreže koja zaostaje.

5. Osiguravanje usklađenosti – Bitan dio održavanja mreže je osigurati da svi alati budu u skladu s politikama i zakonskim propisima tvrtke. Usklađenost bi uvijek trebala biti glavni prioritet. Ne samo ukoliko se želi izbjeći izlaganje tvrtke i poslovanja riziku, već je također od ključne važnosti pri zaštiti klijenata.

6. Uspostavljanje pouzdane mrežne sigurnosti – S obzirom na ogromnu količinu podataka na poslužitelju, potrebno ih je zaštiti. Usluga održavanja mreže može pomoći u osiguranju potrebnih vatrozida, VPN-ova i taktika sprječavanja napada, dok također postavlja sustave za provjeru valjanosti korisnika koji koriste pouzdanu metodu autorizacije, provjere autentičnosti i računovodstva (AAA).Sigurnost mreže jedan je od najvažnijih elemenata za održavanje, a dosljedno održavanje pomoći će svakoj tvrtki da ostane sigurna od potencijalnih prijetnji. Ako se kršenje i dalje dogodi, ispravno održavana mreža imat će procedure za bilježenje događaja i automatizirane odgovore kako bi se pojednostavio i ubrzao proces rasta i razvoja.

Koji se uređaji najčešće servisiraju putem održavanja mreže?

  • CMTS – Sustav za završetak kabelskog modema, ili CMTS, je uređaj koji omogućuje razmjenu digitalnih signala. Uzima dolazni promet na jednom kanalu i usmjerava ga do ISP-a. CMTS može poslužiti različite veličine kabelskih modema, a kabelski modemi povezani s njim ne mijenjaju se u kvaliteti ovisno o udaljenosti.Mrežna sigurnost je potpomognuta CMTS-om, budući da je sposoban za  osnovno filtriranje za zaštitu od napada neovlaštenih korisnika.
  • Serveri – Pouzdan i funkcionalan server sastavni je dio sigurnog i profitabilnog poslovanja. Omogućuje da se upravlja mrežnim resursima i ostane dosljedan kao tvrtka. Tehnički, svako sposobno računalo, uređaj ili program može biti server, sve dok se radi o namjenskom središnjem spremištu koje pomaže osigurati resurse, kao što je pristup hardveru, prostoru na disku ili drugim potrebnim datotekama i informacijama. Većina namjenskih servera ima jedinstvene značajke i konfiguracije za poboljšanje performansi. Server također može biti spojen na odvojena napajanja, mreže, pa čak i druge servere.
  • Prekidači – Prekidač prima dolazne podatke i preusmjerava ih na odredište u lokalnoj mreži. U suštini, prekidač stvara elektronički tunel između izvora i njegovog odredišta u koji ne može ući nikakav drugi promet. Zbog toga može postojati komunikacija bez sudara. Međutim, ako nešto pođe po zlu s prekidačima, komunikacija će vrlo vjerojatno biti poremećena. S toga,  mreža mora moći dijeliti informacije, a pravilno održavanje može pomoći da takve veze ostanu jake.
  • Ruteri – Ruteri su slični prekidačima, ali također mogu prosljeđivati ​​pakete informacija između različitih mreža. Kod rutera, kao i kod bilo kojeg od ovih uređaja, softveri koji pokreću i sam firmware osjetljivi su na oštećenja ukoliko nema pravog redovitog održavanja. Kao dio plana održavanja mreže, trebala bi postojati komponenta za provjeru hardvera za znakove upozorenja, poput začepljenih ventilatora ili pregrijavanja.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content