REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

„OSIguraj priliku!“ – Održan okrugli stol za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

26. siječnja 2022.

U sklopu provedbe aktivnosti projekta RCK ELPROS održan je  okrugli stol „OSIguraj priliku“ na temu: zapošljavanja osoba s invaliditetom. Okrugli stol okupio je u ZOO hotelu Osijek dionike iz različitih sektora koji brinu i trebali bi brinuti o osobama s invaliditetom. Cilj okruglog stola je  uvid u mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom te prikaz primjera dobre prakse.

Sudionici okruglog stola upoznali su se s aktivnostima Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek, te dobili uvid u mobilnu aplikaciju „OSIguraj priliku!“ Cilj aplikacije je pružiti poslodavcima sve relevantne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Poslodavci na jednom mjestu mogu pronaći pregled poticaja i kvota zapošljavanja osoba s invaliditetom, najvažnije dokumente korisne u procesu zapošljavanja, upoznati se s vrstama asistivne tehnologije te načinima razumne prilagodbe uvjeta rada zaposlenicima s invaliditetom. Također, u aplikaciji su opisani primjeri dobre prakse – adaptacija prostora i tehnologije za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Krenut će i s prilagodbom nastavnih materijala za programe odraslih koji će se nuditi u Regionalnom centru kompetentnosti, a prilagođavat će se udžbenici i priručnici u redovnom srednjoškolskom obrazovanju elektrotehnike i računalstva te predmeta koji nisu bili dostupni učenicima s teškoćama i osobama s invaliditetom

Julije Šoltić, ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavio je mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i  načine suradnje zavoda pri poticanju zapošljavanja osoba s poteškoćama. Ruben Betlehem i Iva Ćorković iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju naveli su glavne usluge centra i kako svojim radom pomažu osobama s invaliditetom.

Kao jedan od primjera dobre prakse predstavila se tvrtka HT d.d. koja u prosjeku zapošljava oko 4 200 osoba, od toga više od 40 osoba s invaliditetom. Njeguje društveno odgovorno poslovanje u praksi, osigurava  pristupačnost, pri čemu se vodi principom univerzalnog dizajna. Ulaže u osposobljavanje zaposlenika, tehničku i arhitektonsku prilagodbu radnih mjesta i uvjeta rada, osigurava fleksibilne oblike rada.

 „HT od samog početka zapošljava osobe s invaliditetom. Nažalost ne zapošljavamo dovoljan broj osoba, ali nastojimo na različite načine podržati rad osoba s invaliditetom. Kod nas ne postoji barijera ili granica za osobe s invaliditetom, oni mogu biti na različitim pozicijama ukoliko kvalitetno obavljaju posao. Surađujemo i sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Tako smo dobili nagradu „Primjer dobre prakse“-  Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. Nastojimo potaknuti osobe s invaliditetom da koriste svoja prava, a ujedno pružamo pomoć i podršku zaposlenima i njihovim obiteljima“  – Marina Aračić mag.iur. –  stručnjakinja za radno pravo – HT d.d.

Još jedan od primjera dobre prakse predstavila je Tena Anić ispred Inkluzivne kuće Zvono koja pruža pomoć roditeljima djece i mladih s teškoćama u uključivanju u sustav socijalne skrbi i odgojno – obrazovni proces, a osim toga pruža im pomoć pri kasnijim procesima ulaska na tržište rada.

Mihaela Korman, organizacijska psihologinja tvrtke Barrage istaknula je: „Barrage i većina drugih firmi u IT sektoru ima jako velike mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom zbog toga što je velik dio rada prilagođen online poslovanju. Osigurana je i mogućnost rada od kuće i prilagođavanja takvog načina rada za osobe s invaliditetom. Trenutno nemamo puno zaposlenih osoba s invaliditetom, ali smo otvoreni prema prilagođavanju radnih mjesta i načina rada za osobe s invaliditetom. Dosadašnja iskustva koja imamo su vrlo pozitivna. Naša tvrtka je otvorena prema svima te ukoliko netko ima znanja i vještine koje su potrebne za rad, može se slobodno prijaviti na otvorene natječaje“

Zajednički zaključak sudionika je potreba za više ovakvih događaja ne samo kako bi bili senzibilizirani za navedenu temu, nego i zbog razmjene dobrih iskustava i primjera dobre prakse.

Kristina Vinković mag.psych., RCK ELPROS
Julije Šoltić mag.oec., HZZ

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content