REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Osnovnoškolci sudjelovali na mini sajmu robotike – Robodan u Vinkovcima

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

21. listopada 2022.

Osnovnoškolci sudjelovali na mini sajmu robotike – Robodan u Vinkovcima

U sklopu projekta RCK ELPROS, u petak, 21. listopada 2022., u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima održan je Robodan – mini sajam robotike namijenjen učenicima osnovnih škola.

Robotika, znanost koja pokriva područje mehanike, elektronike, automatike i informatike, za svoju glavnu funkciju ima rad sa strojevima – robotima. Danas je to jedno od najtraženijih područja s obzirom na sve veći porast automatizacije poslovnih i proizvodnih procesa.

Djeca osnovnih škola iz Vinkovaca i okolice mogla su doživjeti različite mogućnosti rada s novim tehnologijama. Upoznali su se s programiranjem, sklapanjem različitih konstrukcija, 3D printerima, razvojem 2D i 3D videoigara s najnovijim alatima. Vidjeli su i koje mogućnosti pruža korištenje robotske ruke u industrijskoj robotici te kako primjenom stečenih znanja, vještina i kompetencija lakše doći do zaposlenja i biti konkurentan na tržištu rada.  Osim toga, predstavila im se udruga Locus – zajednica stručnih ljudi koji svoja znanja prenose na mlade zainteresirane za područja poput robotike i programiranja, te pomažu školama u realizaciji različitih STEM projekata.

Nastavnica i koordinatorica Mirela Dobutović ističe: „ Robodan se održava treću godinu za redom, a aktivnost je u području robotike koja svake godine privlači sve više učenika. Nastavnici i učenici aktivnosti koje provode povezuju kroz nastavne predmete koji su usko vezani uz robotiku, a na sajmu se predstavljaju različite vrste robota, programiranja i brojni alati za rad. U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića radimo na izradi novog kurikuluma za modul industrijske robotike i robotike općenito, a nadamo se kako će jednog dana biti u ponudi i zanimanje koje će učenicima pružiti vještine potrebne za rad u ovom području.“

Mlađe generacije učenika, naviknute su na nove tehnologije od malih nogu, a interes za Robodan dokaz je da robotika poprima sve veći značaj u industriji i ostavlja snažan utjecaj na društvo.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Podcast 3-Denis Sušac

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content