REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Predstavnici projekta RCK ELPROS na studijskom putovanju u Njemačkoj

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

27. veljače 2023.

Predstavnici projekta RCK ELPROS na studijskom putovanju u Njemačkoj

Prošlog tjedna, u sklopu projekta RCK ELPROS, nastavnici i članovi projektnog tima boravili su u Njemačkoj s ciljem razmjene iskustava i učenja na primjerima dobre prakse.

Studijsko putovanje započeli su u Nürnbergu gdje su obišli Muzej prometa koji se sastoji od vlastitog DB muzeja Deutsche Bahna i Muzeja komunikacija. Muzej prometa jedan je od najstarijih muzeja tehničke povijesti u Europi, a posjetitelji su vidjeli različita prijevozna sredstva, prvenstveno vlakove i njihov razvoj kroz povijest. Drugi dio zgrade smjestio je Muzej komunikacija koji prikazuje razvoj komunikacija u etapama, od prvih pisama pa sve do elektroničke komunikacije koja je danas glavna metoda prijenosa poruka i osigurava bržu i lakšu komunikaciju diljem svijeta.

Kao primjer dobre prakse istaknuo se „The Impulse Visitor Center“ od tvrtke Siemens u Ambergu. Za posjetitelje je održano predavanje i predstavljanje tvrtke Siemens uz demonstraciju različitih uređaja koji se koriste za automatizaciju proizvodnih procesa. Nakon toga provedeni su u obilazak tvornice gdje su iz prve ruke vidjeli na koji način funkcionira proizvodnja i kako automatiziraju određene procese. „Posjet centru za posjetitelje u sklopu tvrtke Siemens me posebno impresionirao. Domaćini su se potrudili prenijeti nam i dočarati sve ono što oni rade u sklopu automatizacije i izrade sustava za automatizaciju. Najviše me dojmio odlazak u postrojenje, gdje sam uživo mogla vidjeti rad na SMT strojevima pomoću kojih se elektroničke komponente montiraju, leme i provjeravaju u automatiziranoj liniji.“ – ističe nastavnica Ana Cehmajster.

Uz Siemens, održan je i posjet Luftmuseuma u Ambergu. Muzej nudi jedinstvene izložbene prostore na temu zraka, a interaktivna izložba uprizorila je načine na koji tlak zraka utječe na različite dijelove života te istaknula važnost fizike za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Posljednji dan održan je posjet tvrtki PANOVO tec, koja je svjetski pružatelj operativnih usluga za tehničke i industrijske usluge i testove električne sigurnosti. Održano je edukativno predavanje na kojem su razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse, a potom obilazak proizvodnih pogona i upoznavanje s načinima testiranja električne sigurnosti.

Mogućnost razmjene iskustava, predavanja i izvrsni predavači tvrtki u području automatizacije, učinile su ovo putovanje iznimno korisnim i edukativnim za sve sudionike te vjerujemo kako je ovo samo početak još jedne kvalitetne internacionalne suradnje.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content