REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Projekt RCK ELPROS naglašava važnost suradnje s poduzetnicima

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

4. ožujka 2022.

Projekt RCK ELPROS prepoznao je važnost suradnje s poslodavcima te surađuje s njima kroz različite aktivnosti koje su ključne za dugoročno unaprjeđenje i razvoj. Neke od aktivnosti koje možemo istaknuti su: edukacija nastavnika, mentoriranje učenika, razvoj inovacija, stručna praksa za učenike i stipendiranje te tzv. job shadowing za nastavnike.

Stručna praksa  najbolji je način da se učenici predstave poslodavcu i steknu iskustva i znanja koja će poslodavac znat cijeniti, a tvrtka ima izvrsnu priliku da pronađe buduće zaposlenike.  Uz stručnu praksu, poslodavci su izvrsni mentori koji mogu pomoći učenicima pri kvalitetnoj pripremi za natjecanja te potaknuti njihovo stvaralaštvo i razvoj inovacija. Također, aktivnim sudjelovanjem u startup natjecanjima škole, koji se planiraju razvijati, pridonosi se promicanju poduzetništva i poduzetničkog duha te povezuju proaktivne pojedince s potencijalnim poslodavcima i investitorima. Natjecanja pružaju priliku učenicima da kroz razne edukativne radionice i rad s mentorima realiziraju svoje ideje i razvijaju nove vještine i znanja.

Osim učenika, nastavnici će također ostvariti priliku za suradnju s poslodavcima i stvaranje potencijalnih kontakata kroz tzv. job shadowing. Njegova svrha je povećanje znanja koje će se prenositi na učenike i odrasle polaznike u strukovnim školama te uspostava suradnje s poduzetnicima iz sektora. Kroz 40 sati djelatnici će mentorirati nastavnike i pružiti im priliku da aktivno sudjeluju u obavljanju aktivnosti za vrijeme njihovog radnog vremena.

Svjesni situacije u kojoj tvrtke iz sektora elektrotehnike i računalstva imaju problem nedostatka stručnog kadra, direktnom suradnjom dobivaju se i vrijedni inputi potrebni za prilagodbu kurikuluma, obrazovnih materijala i opreme kao i programa za obrazovanje odraslih suvremenim trendovima na tržištu rada. Željeni rezultat navedene suradnje svakako su učenici sa znanjima i kompetencijama koje odolijevaju navedenim zahtjevima. Kao alat za jačanje suradnje s poduzetnicima izrađena je web aplikacija-uvid u dostupan kadar u sektoru. Svrha aplikacije je povezati učenike i odrasle polaznike RCK s potencijalnim poslodavcima, a svaki zainteresirani poslodavac ili učenik/odrasli polaznik može izraditi svoj profil te postaviti relevantne informacije koje su ključne za kvalitetnu pretragu ponude ili prijave za posao.

Regionalni centar kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva vidimo jakim koliko je jaka njegova direktna veza s poslodavcima i tržištem rada. Spremni smo za suradnju i sigurni smo kako će poslodavci pomoći u postizanju željenih ciljeva.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content