REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Regionalni centar kompetentnosti ELPROS donosi pogled u zanimanja budućnosti

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

16. prosinca 2022.

Regionalni centar kompetentnosti ELPROS donosi pogled u zanimanja budućnosti

Budućnost donosi brojne društvene i tehnološke promjene, a sve to će nesumnjivo utjecati na tržište rada i karijere ljudi.

Od sredine 2021. godine milijuni se ljudi diljem svijeta u sklopu pokreta „velikih otkaza“ odlučuju na otkaze i promjenu karijera, na što su rad od kuće i ubrzana digitalizacija uvelike utjecali. Međutim, prije donošenja takvih velikih odluka nužno je provjeriti koja su to najtraženija radna mjesta koja bi u idućim godinama mogla ‘procvjetati’. Također, ako tek započinjete svoju karijeru, jednako je tako važno pogledati koje trendove budućnost nosi. Trendove zanimanja budućnosti prati i Regionalni centar kompetentnosti ELPROS koji donosi programe za obrazovanje odraslih koji su već sada neizostavan dio zanimanja budućnosti.

U nastavku izdvajamo programe osposobljavanja i usavršavanja koje možete upisati bez naknade i po završetku programa postati vrhunski stručnjak u području elektrotehnike ili računalstva:

1. Frontend programer – Frontend programer je osoba koja će koristiti bilo koji od okvira ili paketa poput Jquery, Angular JS, React JS i sl., a sve se temelji prvenstveno na osnovnom HTML-u i CSS-u koji tvori osnova razvoja prednjeg kraja. Može se reći da je praksa pretvaranja uobičajenih podataka u grafičko sučelje uvelike za upotrebu i zabavu krajnjeg korisnika kako bi mogao pregledavati i komunicirati čineći vizualnu i digitalnu interakciju koristeći JavaScript, HTML i CSS vrstu osnovne Jezici.

2. Backend programer – Backend programer je vrsta programera koji stvara osnovnu računalnu logiku web stranice. Programer stvara komponente i značajke kojima korisnik neizravno pristupa putem napredne aplikacije ili sustava. Prvenstveno razvijaju i održavaju jezgru funkcionalne logike i operacije softverske aplikacije ili informacijskog sustava.

3. Stručnjak/inja za automatizaciju i pogonsku tehniku – Automatizacija igra sve značajniju ulogu u globalnoj ekonomiji i svakodnevnom radu. Kako strojevi sve više nadopunjuju ljudski rad, potrebna je prilagodba u svrhu iskorištavanja svih prednosti. Automatizacija i umjetna inteligencija (AI) transformiraju poduzeća i doprinose gospodarskom rastu putem produktivnosti. Pomažu u rješavanju društvenih izazova u područjima od zdravlja do klimatskih promjena.

4. Stručnjak/inja za računalne mreže – Mrežne tehnologije i računalne mreže danas su nezaobilazni dio naše svakodnevice, a stručnjaci za računalne mreže jedni od najcjenjenijih na tržištu rada. Stručnjak za računalnu mrežu je informatički stručnjak zaposlen u poslovnom subjektu koji pomaže u stvaranju, održavanju i rješavanju problema postojećeg i budućeg hardverskog i softverskog proizvoda računalne mreže.

5. Serviser/ka kućanskih aparata početnik/ca – Serviser kućanskih aparata je profesionalac koji popravlja oštećene  i neispravne kućanske aparate te obavlja redovito održavanja ispravnih, a kvalitetni i stručni majstori kronično nedostaju na tržištu rada. Bave se početnom instalacijom kućnog ili komercijalnog uređaja. Obično se usredotočuju na specifičnu opremu ili proizvode pojedinačnog proizvođača. Postavljaju, podešavaju i popravljaju kućanske aparate. Uređaji s kojima rade mogu uključivati hladnjake, sušilice, perilice, pećnice i ostale kućanske aparate.

6. Monter/ka elektroničkih komunikacija – Monteri elektroničkih komunikacija instaliraju, nadziru, održavaju i otklanjaju razne probleme s internetskom, telefonskom i televizijskom opremom i sustavima. Najčešće ih zapošljavaju žični i bežični operateri, građevinski poduzetnici, tvrtke za kabelsku televiziju ili druge telekomunikacijske usluge. Njihove radne dužnosti obično uključuju instaliranje, zamjenu ili popravak opreme za tvrtke i privatne stanove, kao što su dial-up sustavi, usmjerivači, telefonske utičnice i žice.

7. Elektroinstalater/ka – Elektroinstalateri ugrađuju električne instalacije i postavljaju uređaje električne rasvjete, a danas su vrlo traženi i javlja se manjak kvalitetno obrazovnih stručnjaka na tržištu rada i deficitarno je zanimanje.

Regionalni centar kompetentnosti ELPROS, izvrstan je odabir ukoliko se odlučite za nastavak školovanja u području elektrotehnike ili računalstva. Za više informacija o upisu u programe osposobljavanja i usavršavanja, kontaktirajte nas putem web obrasca za kontakt ili na e-mail adresu rck.elpros.osijek@gmail.com

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content