REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Robodan u Tehničkoj školi u Vinkovcima

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

27. listopada 2021.

U sklopu projekta RCK ELPROS, u petak, 22. listopada 2021., u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima održan je Robodan – događaj namijenjen učenicima osnovnih škola.

Robotika je znanost koja pokriva područje mehanike, elektronike, informatike i automatike,  proučava strojeve – robote koji mogu zamijeniti čovjeka u izvršavanju raznih zadataka. Cilj održanog događaja je približiti učenicima područje industrijske robotike i potaknuti interes za upis zanimanja koja su danas vrlo tražena.

Tehnička škola u Vinkovcima ima opremljen CAD laboratorij gdje su učenici strojarskih usmjerenja skrenuli pozornost na vezu strojarstva i robotike. Učenici Marko Božić i Josip Biluš pod mentorstvom nastavnice Dobrile Hemetek izradili su drvenog robota koji radi pod hidrauličkim tlakom i pokazali da se i od materijala kao što je drvo može napraviti funkcionalan robot. Gosti iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Rokovaca-Andrijaševaca prikazali su rad s mobilnim robotima koji koriste senzore za prikupljanje informacija iz okoline. Nadalje, nastavnici Tehničke škole Danijel Pobi i Zvonimir Međugorac prikazali su rad 3D pisača koji stvaraju fizičke trodimenzionalne objekte na temelju digitalnog modela. Vinkovačka STEM udruga Locus te Hrvatski robotički savez pokazali su robotiku za inovativni pristup. Centar tehničke kulture Osijek s polaznicima ovog centra pokazao je rad na mBotovima.

Generacije rođene u 21. st. naviknute su na tehnološka dostignuća, a ovakav interes za Robodan jedan je od pokazatelja da robotika na području Slavonije ima blistavu budućnost. Učenje je davno prestalo biti puko usvajanje znanja te postalo vježbanje praktičnih vještina, a razvijanjem robota i programiranjem djeca stječu znanja neprimjetno, u igri i prepuštajući se mašti.

Događaj su popratili brojni mediji, a svojim dolaskom uveličao ga je i zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca Josip Romić koji je pohvalio Tehničku školu te izrazio svoju podršku daljnjem razvoju robotike u školama kako bi se tehnički sadržaji približili dječjim interesima.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Podcast 3-Denis Sušac

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content