REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Serviser kućanskih aparata – na tržištu rada zabilježen kroničan nedostatak stručnih majstora

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

9. studenoga 2022.

Serviser kućanskih aparata – na tržištu rada zabilježen kroničan nedostatak stručnih majstora

Serviser kućanskih aparata je profesionalac koji popravlja oštećene  i neispravne kućanske aparate te obavlja redovito održavanja ispravnih, a kvalitetni i stručni majstori kronično nedostaju na tržištu rada.

Serviseri se bave početnom instalacijom kućnog ili komercijalnog uređaja. Obično se usredotočuju na specifičnu opremu ili proizvode pojedinačnog proizvođača. Postavljaju, podešavaju i popravljaju kućanske aparate. Oni putuju u domove i tvrtke klijenata kako bi pregledali uređaje i dali procjene troškova popravka. Uređaji s kojima rade mogu uključivati hladnjake, sušilice, perilice, pećnice i ostale kućanske aparate.

Prilikom instaliranja velikih uređaja kao što su hladnjaci, perilice rublja i proizvodi za kuhanje, serviseri će možda morati spojiti uređaje na plinsku ili vodovodnu liniju. U tim slučajevima, nakon što su priključci postavljeni, oni uključuju plin ili vodu i provjeravaju javlja li se negdje curenje. Kada se pojave problemi s velikim kućanskim aparatima, serviseri će najčešće posjetiti mjesto gdje se nalazi uređaj kako bi  ga pregledali i izvršili popravak. U svrhu utvrđivanja uzroka kvara, provjerit će ima li neobičnih zvukova, pretjeranih vibracija, curenja tekućine ili labavih dijelova.

Osim toga, serviseri rastavljaju uređaj kako bi pregledali njegove unutarnje dijelove na znakove trošenja ili korozije. Slijede dijagnostičke procedure servisnog priručnika i koriste uređaje za ispitivanje kao što su ampermetri, voltmetri i vatmetri za provjeru električnih sustava na kratke spojeve i neispravne spojeve. Nakon identificiranja problema, tehničari za popravak kućanskih aparata zamjenjuju ili popravljaju neispravne motore, prekidače, zupčanike ili druge predmete. Po potrebi zatežu, poravnavaju, čiste i podmazuju dijelove. Koriste uobičajene ručne alate, uključujući odvijače, ključeve, turpije i kliješta te alate dizajnirane za određene uređaje.

Neke od glavnih dužnosti servisera kućanskih aparata uključuju:

 • Dijagnosticiranje problema s uređajem
 • Lociranje potrebnih dijelova za popravak ili zamjenu
 • Ugradnja novih dijelova
 • Vođenje detaljne evidencije računa i rada

Koje vještine su potrebne serviseru kućanskih aparata?

Osim vještina popravka uređaja, serviserima kućanskih aparata potrebna je kombinacija mekih i čvrstih vještina kako bi uspjeli u svojoj ulozi.

 • Služba za korisnike: serviseri kućanskih aparata rade s različitim klijentima, ponekad čak i u njihovim domovima, tako da moraju zadržati profesionalno ponašanje i pružiti dobru korisničku uslugu u svojim interakcijama.
 • Rješavanje problema: budući da se brojne radne dužnosti servisera kućanskih aparata vrte oko popravljanja oštećenih uređaja, oni moraju biti u stanju brzo riješiti probleme i smisliti učinkovita rješenja.
 • Stručnost s alatima: serviser kućanskih aparata koristi brojne alate, poput kliješta i odvijača, prilikom popravaka i održavanja kućanskih aparata, tako da moraju znati koji alati najbolje funkcioniraju za svaku pojedinu vrstu popravka.
 • Budući da su uređaji i struja međusobno povezani, serviseri moraju razumjeti struju i na koji način ona napaja uređaje.

Koje kompetencije stječete po završetku programa osposobljavanja serviser/ka kućanskih aparata početnik/ca?

 • Pravilno koristiti mjernu opremu i alate
 • Koristiti tehničku dokumentaciju uređaja
 • Detektirati kvar električnih uređaja
 • Servisirati i popravljati električni uređaj
 • Ispitivati funkcionalnosti električnih uređaja/strojeva
 • Raditi na siguran način
 • Voditi servisni radni nalog
 • Educirati korisnike o načinu korištenja uređaja

Polaznici će nakon programa osposobljavanja Serviser/ka kućanskih aparata početnik/ca steći znanja i vještine potrebne za primjenu osnova elektronike, rashladnih i termičkih sustava. Primjenjivat će osnove zakone u elektrotehnici, odabrat će i spajati elemente strujnog kruga.  Moći će ispitati dijelove uređaja mjerenjem električnih i neelektričnih veličina te temeljem tih mjerenja donositi zaključke. Izračunavat će snagu električnih elemenata kućanskog aparata te presjek priključnog kabla. Provodit će testiranje i analizu rada uređaja postavljanjem u testni način ili u područje obavljanja zadane funkcije. Identificirat će neispravne dijelove kućanskih aparata, ustanovit kvarove na osnovu pregleda i dokumentirati informacije. Rastavljat će i sastavljat elektromehaničke komponente i sklopove.

Provodit će postupke demontaže uređaja prateći dokumentaciju prema tipu uređaja i servisnoj dokumentaciji. Puštat će u rad kućanske aparate nakon servisiranja ili popravka te spajati uređaje na opskrbnu mrežu.

Ukoliko želite postati Serviser/ka kućanskih aparata, a niste sigurni gdje nastaviti školovanje, Regionalni centar kompetentnosti ELPROS, izvrstan je odabir. Potrebno je posjedovati prethodnu kvalifikaciju na razini 1 – kvalifikaciju stečenu završetkom osnovnog obrazovanja te liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za rad u struci. Za više informacija o upisu u ovaj program ili u jedan od ostalih ponuđenih programa, kontaktirajte nas putem web obrasca ili na e-mail adresu rck.elpros.osijek@gmail.com

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content