REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Serviser kućanskih aparata – zanimanje za koje kronično nedostaju radnici

Serviser kućanskih aparata jedno je od zanimanja na tržištu rada za koje kronično nedostaju kvalitetni i obrazovani radnici. U budućnosti se očekuju izvrsne prilike za posao, osobito za one s formalnom edukacijom za popravak i redovno servisiranje kućanskih aparata. Ključno je posjedovati vozačku dozvolu i vrsne komunikacijske vještine za rad s korisnicima i pružanje usluga.

Što radi serviser kućanskih aparata?

Serviseri kućanskih aparata, postavljaju i popravljaju kućanske aparate kao što su hladnjaci, perilice posuđa, perilice i sušilice, štednjaci, mikrovalne pećnice i klimatizacijski uređaji. Ovaj se posao obično obavlja na licu mjesta, no za male kućanske aparate dovoljan je i servis u radionama.

Prilikom instaliranja velikih uređaja kao što su hladnjaci, perilice rublja i proizvodi za kuhanje, serviseri će možda morati spojiti uređaje na plinsku ili vodovodnu liniju. U tim slučajevima, nakon što su priključci postavljeni, oni uključuju plin ili vodu i provjeravaju javlja li se negdje curenje. Kada se pojave problemi s velikim kućanskim aparatima, serviseri će najčešće posjetiti mjesto gdje se nalazi uređaj kako bi  ga pregledali i izvršili popravak. U svrhu utvrđivanja uzroka kvara, provjerit će ima li neobičnih zvukova, pretjeranih vibracija, curenja tekućine ili labavih dijelova. Tehničari rastavljaju uređaj kako bi pregledali njegove unutarnje dijelove na znakove trošenja ili korozije. Slijede dijagnostičke procedure servisnog priručnika i koriste uređaje za ispitivanje kao što su ampermetri, voltmetri i vatmetri za provjeru električnih sustava na kratke spojeve i neispravne spojeve. Nakon identificiranja problema, tehničari za popravak kućanskih aparata zamjenjuju ili popravljaju neispravne motore, grijaće elemente, prekidače, zupčanike ili druge predmete. Po potrebi zatežu, poravnavaju, čiste i podmazuju dijelove. Tehničari koriste uobičajene ručne alate, uključujući odvijače, ključeve, turpije i kliješta te alate dizajnirane za određene uređaje.

Osim popravaka, serviseri vode evidenciju o korištenim dijelovima, pripremaju račune i naplaćuju uslugu. Ako je uređaj pod jamstvom, serviser će se možda morati posavjetovati s proizvođačem uređaja kako bi nadoknadio novčana potraživanja za obavljeni rad. Kada su potpuno kvalificirani za rad sami, serviseri obično rade s malo ili bez izravnog nadzora.

Kvalitetno obrazovani serviseri visoko su pozicionirani na listi traženih radnika na tržištu rada. S obzirom na to, ključno je pokrenuti kvalitetne programe obrazovanja kako bi se smanjio deficit.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Serviser/ka kućanskih aparata

Serviser/ka kućanskih aparata

SERVISER/KA KUĆANSKIH APARATA UVJETI UPISA Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1 – kvalifikacija stečena...

Skip to content