REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Spaladium arena na dva dana postala središte obrazovanja

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

10. prosinca 2021.

ENTER konferencija u trajanju od dva dana, započela je jutros u prostorima splitske Spaladium arene, a okuplja vrsne stručnjake iz područja obrazovanja.

Konferencija ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike u odgojno-obrazovnom sustavu koji sudjeluju u ostvarenju potencijala visokomotiviranih i potencijalno darovitih učenika. Pozvan je veliki broj vrsnih domaćih i stranih stručnjaka, predstavnika različitih ustanova povezanih s odgojem i obrazovanjem, brojnih inovatora i kreativaca, što događaju daje međunarodni karakter. Konferencija je bogata raznovrsnim temama, a većina sadržaja je usmjereno prema širokoj javnosti, pogotovo ako se obrazovanje poveže s potrebama koje će diktirati tržište rada.

U nastavku izdvajamo teme koje su u fokusu na na četiri pozornice. Na glavnoj pozornici bit će teme poput: „Vještine budućnosti, izazovi sadašnjosti“ – na kojoj će svoje predstavnike imati sve ključne odgojno-obrazovne institucije i agencije. Teme koje pozicioniraju obrazovanje u budućnosti će prezentirati predavači Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Agencije za strukovno obrazovanje (ASOO), Agencije za mobilnost i EU programe (AMPEU).  Na glavnu pozornicu dolaze i iz Izraelskog ministarstva obrazovanja. Dolaze predavači Menachem Nadler i Ada Dori s temama o nadarenim i izvrsnim učenicima. Temom iz područja obrazovanja darovitih će se predstaviti predavačica Lianne Hoogeveen koja dolazi sa sveučilišta Radboud iz Nijmegena u Nizozemskoj. Jasminka Samardžija će kroz svoje izlaganje odgovoriti na pitanje: „Razvijaju li se lideri u školi?“  Svoje projekte će prezentirati i nositelji razvojnih projekata u režiji Splitsko-dalmatinske županije te drugi predavači čiji su projekti polučili izvanredne uspjehe i pozitivne kritike relevantne javnosti.

Druga pozornica: „Inovativne metode učenja i poučavanja“ je predviđena za prezentaciju praktičnih projekata nastalih u školskom okruženju, kreirani od strane učenika uz nadzor učitelja i nastavnika mentora. Teme su fokusirane na digitalno doba koje svoju primjenu imaju u istraživačkoj i projektnoj nastavi, koja potiče istraživačko učenje i ostvarivanje kreativnosti.

Treća pozornica: „Projekti – alati za razvoj zajednice“ posjetiteljima omogućava uvid na koji način će se projekti nastali u odgojno-obrazovnim ustanovama plasirati na tržište i doprinijeti razvoju zajednice. Splitsko-dalmatinska županija je svojim uspješnim projektima odredila putokaz za projekte kreirane u učionicama koji bi uz osiguravanje investicija imali potencijal za primjenu na globalnoj razini.

Četvrta pozornica: „Učenički projekti koje vrijedi vidjeti“ je predviđena za uspješnice darovitih učenika i mentora kao eklatantan primjer izvrsnosti. Dominira moderni pristup kreiranju projekata koji svoju primjenu imaju u budućnosti, kada će postati neizbježan sadržaj u svakodnevnom životu.

Povodom konferencije održan je i koordinacijski sastanak regionalnih centara kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računalstva. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Predstavnici RCK ELPROS

Sadržaji na konferenciji nisu isključivo vezani za odgojno-obrazovnu tematiku, posjetitelji će imati priliku uživati u blagdanskom ugođaju i sadržajima zabavnog karaktera. Business talent show događaj je koji će spojiti učeničke i studentske start-up ideje i potencijalne investitore. Zanimljivu aktivnost stručno povjerenstvo će iskoristiti za analizu poduzetničkih ideja učenika i studenata, te provesti usmjeravanje prema inicijalnom kapitalu za njihovu realizaciju. Osim toga posjetitelji će se moći okušati u ronjenu pod stručnim vodstvom instruktora koji posjeduju višegodišnju praksu. Kao dašak opuštanja, organiziran je pub kviz na kojem će svi sudionici moći provjeriti svoje znanje iz općih tema. 

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content