REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Što je DevOps i zašto kronično nedostaje na tržištu rada?

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

13. prosinca 2021.

DevOps je skup praksi, alata i kulturološke filozofije koji automatiziraju i integriraju procese između razvojnog softvera i IT timova. Naglašava timsko osnaživanje, komunikaciju između timova i suradnju te automatizaciju tehnologije i procesa.

DevOps pokret započeo je oko 2007. godine kada su IT zajednice iskazale zabrinutost zbog tradicionalnog modela razvoja softvera, gdje su programeri koji su pisali kod radili odvojeno od tima operacija koje su implementirale i podržavale kod. Pojam DevOps, kombinacija riječi razvoj i operacije, odražava proces integracije ovih disciplina u jedan, kontinuirani proces. Tako dolazimo i do potražnje za osobom koja će posjedovati ova znanja i vještine te ih vješto implementirati u svoje radne procese. DevOps je osoba koja kombinira znanje programera i sistemaša kako bi se automatizirale repetitivne radnje, izradila sigurnosna kopija podataka i slično.

U nekim slučajevima timovi za osiguranje kvalitete i sigurnost također postaju integrirani s  timom za razvoj i operacije. Tada dolazi do prakse za automatizaciju procesa koji su u prošlosti bili ručni i spori. Koriste se  alati koji im pomažu u radu i razvoju aplikacija brzo i pouzdano. Ovi alati također pomažu inženjerima da samostalno izvrše zadatke (na primjer, implementaciju koda ili dostavljanje infrastrukture) za koje bi inače bila potrebna pomoć drugih timova, a sada to dodatno povećava brzinu rada.

Prednosti DevOps-a:

  • Brza isporuka – Što brže možete objaviti nove značajke i popraviti bugove, brže možete odgovoriti na potrebe svojih kupaca i izgraditi konkurentsku prednost. Kontinuirana integracija i kontinuirana isporuka, prakse su koje automatiziraju proces izdavanja softvera, od izrade do implementacije.
  • Poboljšana suradnja – Izgradnja učinkovitijih timova prema kulturnom modelu DevOps, koji naglašava vrijednosti kao što su vlasništvo i odgovornost, pomaže da programeri i operativni timovi blisko surađuju, dijele odgovornosti i kombiniraju svoje radne tijekove. To smanjuje neučinkovitost i štedi vrijeme (npr. smanjena razdoblja primopredaje između programera i operacija, pisanje koda koji uzima u obzir okruženje u kojem se izvodi).
foto: getty edu

Alati neophodni za implementaciju DevOps-a

DevOps metodologija se ne može primijeniti bez skupa alata koji pomažu automatizirati i nadzirati višefunkcionalni tijek rada, kao i konačnu isporuku softvera. Postoji sedam glavnih kategorija alata:

  1. Alati za razvoj koda
  2. Alati za izgradnju za kontinuiranu integraciju novog koda i za održavanje statusa gradnje
  3. Alati za testiranje
  4. Alati za pakiranje
  5. Alati za automatizaciju
  6. Alati koji pomažu u konfiguraciji i upravljanju infrastrukturom.
  7. Alati za praćenje koji pomažu u praćenju performansi aplikacija i iskustva krajnjeg korisnika.

Zašto je DevOps ključan za tržište rada?

Softver i internet transformirali su svijet i njegove industrije, od kupovine preko zabave do bankarstva. Softver više ne podržava samo poslovanje, nego postaje sastavni dio svakog dijela poslovanja. Tvrtke komuniciraju sa svojim klijentima putem softvera koji se isporučuju kao online usluge ili aplikacije. Također koriste softver za povećanje operativne učinkovitosti transformacijom svakog dijela lanca vrijednosti, kao što su logistika, komunikacije i operacije. Sve u svemu, DevOps je skup praksi i metodologija koji promoviraju suradnju između programera i operacija. To pridonosi bržim inovacijama, boljoj reakciji na bilo koje poslovne i tržišne potrebe, boljoj suradnji i izdavanju češćih funkcija i novog koda. DevOps započinje s novim načinom razmišljanja te automatizacijom pojedinih procesa koji su se prije obavljali ručno, a to uvelike ubrzava isporuku proizvoda.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content