REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Studijsko putovanje u Španjolsku

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

28. veljače 2022.

Projekt RCK ELPROS prepoznaje važnost uspostave suradnje, razmjene znanja te prenošenja primjera dobre prakse iz drugih uspješnih zemalja EU i svijeta. Upravo iz tog razloga, nastavnici i članovi projektnog tima imat će mogućnost, kroz nekoliko studijskih putovanja, posjetiti strukovne škole, poduzetnike i upravljačke institucije te stečena iskustva primjeniti u strateškom razvoju Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Kako uspostaviti efikasnu suradnju s poduzetnicima, koji je najefikasniji model strukovnog obrazovanja, koje su tehnologije i obrazovni programi budućnosti, koji su alternativni modeli finanicaranja te kako koristiti suvremenu opremu za postizanje obrazovnih ishoda neka su od pitanja na koja se kroz studijska putovanja želi dobiti odgovor.

Prvo studijsko putovanje održalo se na području autonomne regije Baskije, u sjevernoj Španjolskoj, koja je često korišteni primjer dobre prakse za strateški pristup razvoju, a u recentnom razdoblju i u smislu sustava obrazovanja. Baskijske srednje strukovne škole u fazi su transformacije tradicionalnog strukovnog obrazovanja prema modernom, modularnom principu obrazovanja u kojem učenik ne polazi izdvojene školske predmete, već kroz slučaj/projekt/izazov povezuje znanja iz različitih područja. Kroz 5 do 7 ovakvih projekata godišnje postižu se obrazovni ishodi svih pripadajućih predmeta s naglaskom na timski i praktični rad, prezentacijske, organizacijske i druge soft vještine potrebne za aktivno uključivanje na tržište rada.

Posjetile su se 4 strukovne škole i jedan znanstveno-istraživački centar za ispitivanje materijala na području gradova Bilbao, Muskiz, Bergara i San Sebastian: CIFP Tartanga, Centro de formacion Somorrostro, Miguel Altuna Lambide Heziketa, EASO politecnico te BCMaterials. Nastavnici su se imali priliku upoznati s gore navedenom metodologijom rada, svakodnevnim izazovima u njihovoj provedbi, razmijeniti znanja i iskustva koja će pomoći pri unaprjeđenju obrazovnog procesa nakon povratka u Hrvatsku te vidjeti i isprobati suvremenu opremu i nastavne materijale koja će uskoro krasiti i Regionalni centar kompetentnosti ELPROS. Pozitivni osjećaji, upitnici nad glavom te aktivno promišljanje o mogućnostima primjene navedene metodologije definitivno će se nastaviti s obzirom na razmijenjene kontakte i postignute dogovore u budućim suradnjama.

Osim posjeta uspješnim i naprednim obrazovnim institucijama, moć putovanja i susreta s novim i različitim, iskustvo izlaska u novo kulturno okruženje te atmosfera koju pruža baskijska regija, definitivno ostavljaju pozitivan učinak na nastavnike i članove projektnog tima te se u Hrvatsku vraćaju spremni za nove nastavne i projektne izazove.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content