REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

U sklopu Festivala pismenosti održano startup natjecanje i predstavljanje inovacija

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

28. ožujka 2023.

U sklopu Festivala pismenosti održano startup natjecanje i predstavljanje inovacija

Ideje i inovacije sastavni su dio nastave u Regionalnom centru kompetentnosti ELPROS, a to najbolje znaju učenici vođeni profesorom i mentorom Mirkom Mesićem. Nekoliko tjedana aktivno su radili na svojim idejama te na radionicama s tvrtkom Tera Tehnopolis d.o.o  prolazili kroz različite faze i procese, od početnih koraka pa sve do izrade financijskog i poslovnog plana. Sve to s ciljem kako bi se što bolje pripremili za finalni „pitch“ na Startup natjecanju koje se održalo u sklopu Festivala pismenosti..

„Proces nastajanja je prvo tekao s profesorom i mentorom Mirkom Mesićem koji me upoznao sa svom potrebnom tehnologijom, a ja sam dalje onda razvio određeno fokusirano područje na koje će se to obazirati. Razvio sam potreban softver te na kraju uz pomoć tvrtke Tera Tehnopolis i radionica, pripremio detaljan poslovni plan koji sam prezentirao na Startup natjecanju. Daljnji plan je prijava na Seedbed inkubator od EIT food projekta po preporuci Tere Tehnopolis te nastavak razvoja ideje kroz visoko obrazovanje.“ – ističe Danijel Krišto, drugoplasirani natjecatelj

Sve prezentacije ocijenio je stručni žiri, a to su bili: Filip Novoselnik, Vedran Petrač, Srđan Kovačević i David Zovko. Učenici svoje ideje planiraju nastaviti razvijati, a u budućnosti se nadaju i mogućem plasmanu na tržište. „Razvoj ideje je počeo tako što je svaki član tima uzeo svoj hobi i uvidio koji su nedostatci tog hobija ili nešto što bi promijenio te predložio rješenje za taj nedostatak. Ideja za DroneHub je potekla od Dine koji je završio edukaciju za pilota drona te smo ju dodatno razvili i promislili o svim stavkama potrebnim za izradu i održavanje rješenja. U tome su nam puno pomogle radionice u sklopu projekta RCK ELPROS na kojima smo naučili sve potrebne stavke za izradu poslovnog plana i kako razmišljati kao poduzetnik. Sljedeće nam je preostalo izraditi samo rješenje te ga provesti do kraja.“ – govori prvoplasirani tim

Ovaj festival potvrdio je vještine, stručnost i spremnost polaznika Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS za razvoj kreativnih ideja i inovacija u suradnji sa stručnjacima iz sektora.

„Ideju za rad dobio sam na ljeto kada sam kosio bašču jer sam shvatio da je to dugotrajno i dolazi do gubitka vremena, a sunce je prilično jako dok kosimo pa sam zato odlučio napraviti robotsku kosilicu koja je u potpunosti 3D printana. Kosilica nosi naziv GreenTitan. Projekt sam izradio sam, koristeći alat za modeliranje Fusion 360° i program Arduino IDE za programiranje mikroupravljača kosilice. Kosilicu planiram unaprijediti tijekom ljeta i kasnije na fakultetu poboljšati kroz preddiplomski ili diplomski rad.“ – rekao je Kristijan Pružinac, trećeplasirani natjecatelj.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content