REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

U tijeku je edukacija „KNX partner – osnovni tečaj“

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

26. siječnja 2023.

U tijeku je edukacija „KNX partner – osnovni tečaj“

Predstavnici Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehnička i prometna škola Osijek nalaze se u Irskoj u gdje sudjeluju na edukaciji „KNX partner – osnovni tečaj“

Pitate se što je KNX i kako funkcionira? Jednostavno rečeno – KNX je protokol pametne zgrade za kontrolu i automatizaciju. Svjetski poznat i pouzdan protokol za pametne zgrade koji omogućuje potpunu kontrolu zgrade uključujući rasvjetu, grijanje, motor, pristup, sigurnost, energiju i audio/vizualno preko jednog ulaza, npr.: mogućnost kontroliranja svih rasvjetnih tijela u kućanstvu putem jednog prekidača. Svaki KNX projekt osmišljen je u suradnji s klijentom i u skladu s njegovim estetskim i funkcionalnim zahtjevima te budžetom koji ima na raspolaganju.

KNX protokol koristi jedan ekranizirani par kabela za povezivanje svih KNX uređaja (prekidača, aktuatora, itd.) u tzv. „Bus“ sustav. Svaki uređaj u sustavu je individualno adresiran što drugim uređajima u sustavu omogućuje sigurno usmjeravanje i razmjenu podataka u svrhu kontrole (paljenje svjetla) i povratne informacije (sobna temperatura).

Na edukaciji polaznici upoznaju načine rada sustava i softver za upravljanje protokolom, a upoznali su i primarne elemente KNX sustava koji uključuju: napajanje, ulaze senzora (kretanje, temperaturu, vrijeme i dodir), aktuatore (prebacivanje, zatamnjenje, sjenilima),  binarne (minijaturne višenamjenske uređaje) i uređaje sučelja (Alarm i AV integracija).

Kao glavne prednosti KNX-a možemo navesti:

  • Ušteda energije kroz automatizaciju svjetla i topline
  • Daljinsko upravljanje svim uslugama u sklopu zgrade
  • Centralizirana kontrola kuće/zgrade
  • 8000+ proizvoda od 500+ proizvođača čime se postižu estetika i funkcionalnost
  • Savršeno se integrira s velikom većinom protokola na tržištu poput: DALI, DMX, RS232, IP, MODBUS, itd.
  • Izvodi funkcije temeljene na logici i omogućuje kontrolu višestrukih izlaza kao mogućih  scenarija

Edukacija jača kompetencije nastavnika i služi kao izvrstan alat za razmjenu znanja i iskustveni rad na primjeru KNX tehnologija i sustava koji donose brojne prednosti i uštede.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content