REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

U Vinkovcima održan 3. mini sajam robotike – Robodan

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

20. listopada 2023.

U Vinkovcima održan 3. mini sajam robotike – Robodan

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci ide u korak s novim tehnologijama, a to su dokazali i na ROBODANU – mini sajmu robotike namijenjenom učenicima osnovnih škola na kojemu su pokazali koliko pomiču granice. Robodan je održan u sklopu projekta RCK ELPROS, a ova škola postala je središnje mjesto za učenje i primjenu robotike.

 „ Robodan se održava treću godinu za redom, a cilj nam je popularizirati robotiku, računalstvo i STEM predmete. Idemo ka digitalizaciji, puno poslova se obavlja uz pomoć računala i robota, a s toga nam je želja buduće i sadašnje učenike na interaktivan način usmjeriti prema željenom zanimanju. Odaziv je bio izuzetno velik,  a posjetili su nas vrtići, osnovne i srednje škole s područja grada te zajedno s nama zakoračili u svijet robotike.“ – rekla nam je Mirela Dobutović, nastavnica u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci.

Nastavnici su učenike upoznali s programiranjem robota, sklapanjem različitih konstrukcija, 3D printerima te razvojem 2D i 3D videoigara s najnovijim alatima. Vidjeli su i koje mogućnosti pruža korištenje robotske ruke u industrijskoj robotici te kako primjenom stečenih znanja, vještina i kompetencija lakše doći do zaposlenja i biti konkurentan na tržištu rada.  

Izraženi interes za događaje poput Robodana jasno ukazuje na rastući značaj robotike u industriji i njezin sve izraženiji utjecaj na društvo. Ovaj trend ukazuje na činjenicu da će robotika i automatizacija igraju ključnu ulogu u budućnosti, transformirajući način na koji radimo, učimo i živimo. Robodan i slični događaji pružaju priliku da se mladi ljudi educiraju, uvedu u svijet robotike i da se potakne njihova radoznalost i inovativnost, te ih inspirira da se odluče na zanimanja koje će oblikovati budućnost. Kroz projekt RCK ELPROS nastavit će se s poticanjem ovakvih inicijativa i  ulagati u obrazovanje mladih generacija kako bismo zajedno gradili bolju i tehnološki napredniju budućnost.

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content