REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Virtualna stvarnost (VR) naspram proširene stvarnosti (AR): u čemu je razlika?

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

10. prosinca 2021.

Izrazi “virtualna stvarnost” i “proširena stvarnost” sve češće se koriste.. VR naočale, kao što su Oculus Quest ili Valve Index, te AR aplikacije i igre, kao što je Pokemon Go, i dalje su popularne. Zvuče slično, ali radi se o dva vrlo različita koncepta, s karakteristikama koje se vrlo lako razlikuju.

Što je virtualna stvarnost?

Naočale za virtualnu stvarnost potpuno preuzimaju vašu viziju s ciljem stvaranja dojma da ste negdje drugdje. HTC Vive Cosmos, PlayStation VR, Oculus Quest, Valve Index i druge naočale su neprozirne i blokiraju vašu okolinu kada ih nosite. Ako ih stavite kad su isključene, mogli biste pomisliti da imate povez na očima. Međutim, kada se naočale uključe, LCD ili OLED paneli iznutra se lome od leća kako bi ispunili vaše vidno polje svime što se prikazuje. To može biti igra, video od 360 stupnjeva ili specifični virtualni prostor. Vanjski svijet postaje  zamijenjen virtualnim. Glavni nedostatak ovih naočala  je to što morate paziti da se ne spotaknete o kabel koji povezuje slušalice s vašim računalom ili sustavom za igre. I za igre i za aplikacije, virtualna stvarnost zamjenjuje vašu okolinu, odvodeći vas na druga mjesta. Gdje se nalazite fizički nije važno. U aplikacijama možete virtualno obilaziti udaljene lokacije kao da ste tamo. Postoji puno različitih mogućnosti u VR-u, a sve one uključuju zamjenu svega što vidite oko sebe nečim drugim.

Što je proširena stvarnost?

Dok virtualna stvarnost zamjenjuje vašu viziju, proširena stvarnost  dodaje vašoj viziji. AR uređaji, kao što su Microsoft HoloLens i razne druge “pametne naočale”, prozirne su, omogućujući vam da vidite sve ispred sebe kao da nosite slab par sunčanih naočala.Tehnologija je dizajnirana za slobodno kretanje, dok projicira slike preko svega što gledate. Koncept se proteže na pametne telefone s AR aplikacijama i igrama, kao što je Pokemon Go, koji koriste kameru vašeg telefona za praćenje vaše okoline i preklapanje dodatnih informacija na vrhu, na zaslonu. AR zasloni mogu ponuditi nešto tako jednostavno poput preklapanja podataka koji pokazuje vrijeme,  pa sve do nečega kompliciranijeg poput holograma koji lebde usred sobe. Za primjer imamo Pokemon Go igricu koja projicira Pokemona na vašem zaslonu, povrh svega što kamera vašeg mobitela gleda.

Dok virtualna stvarnost potpuno pokriva i zamjenjuje vaše vidno polje, aplikacije proširene stvarnosti se prikazuju samo na zaslonu vašeg pametnog telefona ili tableta, a čak i HoloLens može projicirati slike samo na ograničenom području ispred vaših očiju. Proširena stvarnost ima gotovo neograničene mogućnosti. Softver za proširenu stvarnost već godinama prepoznaje okolinu i pruža dodatne informacije o tome što vidi, nudeći uživo prijevod teksta ili pak recenzije restorana. Namjenske naočale za proširenu stvarnost, kao što je HoloLens, mogu učiniti još više, omogućujući vam da virtualno postavite različite aplikacije kao plutajuće prozore oko sebe.

Razlika između AR-a i VR-a

Virtualna stvarnost i proširena stvarnost postižu dvije vrlo različite stvari na dva vrlo različita načina, unatoč sličnom dizajnu njihovih uređaja. Virtualna stvarnost zamjenjuje vašu stvarnost koju vidite, odvodeći vas u druge svjetove. Proširena stvarnost pridonosi stvarnosti, projicirajući informacije na ono što već vidite. Obje tehnologije su vrlo moćne i  tek trebaju ostaviti svoj trag kod potrošača.. Moguće je da će u potpunosti promijeniti način na koji ćemo  koristiti računala u budućnosti, ali hoće li to zaista uspjeti, ostaje nam za vidjeti.

foto: Getty images

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content