REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

Osijek

Istarska 3, 31000 Osijek
031/289-829; 031/289-830
ured@ss-elektrotehnicka-prometna-os.skole.hr
OIB: 28015293209

Završen projekt dogradnje i opremanja Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek

Autor: Emma

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u elektrotehnici i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

24. svibnja 2023.

Završen projekt dogradnje i opremanja Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek

U Regionalnom centru kompetentnosti Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, sinonimu za kvalitetu, inovacije i vrhunske stručnjake, uspješno je završen projekt RCK ELPROS Infrastruktura – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja vrijednosti skoro 4 milijuna eura koji je financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.

O važnosti infrastrukture u obrazovnom sustavu govori nam manjak prostora za provedbu praktične nastave s kojom se brojne škole i ustanove susreću. Tako je projekt nadogradnje i opremanja Elektrotehničke i prometne škole Osijek imao za cilj stvaranje dodatnog, poticajnog okruženja za učenje, pružajući učenicima i nastavnicima suvremene resurse i tehnologiju, koja podržava njihov napredak i razvoj.

U sklopu projekta dovršena je dogradnja škole s novim objektom od prizemlja i tri etaže uz postojeću zgradu ukupne bruto površine 2366 m2.

U objektu se nalazi: 13 praktikuma/laboratorija, 5 kabineta za nastavnike i projektni tim, 7 soba za smještaj, dnevni prostor uz smještaj, dvije modularne konferencijske dvorane.

U zgradi se nalaze prostorije usmjerene prema automatizaciji i mehatronici: laboratoriji za obnovljive izvore energije, pneumatiku i hidrauliku, automatiku i robotiku te pogonsku tehniku.

Prvi kat je namijenjen za sve one koji će razvijati praktične vještine u radionicama za radioničke vježbe i praktičnu nastavu, u servisu za popravak malih uređaja, u prostoru za poticanje inovativnosti kod učenike – prostoru za stvaranje ili maker spaceu. Učenici su dobili novi prostor u kojem mogu razviti ideje i projekte koji bi mogli poboljšati život u okruženju, ali i šire, razvijati inovacije ili izrađivati završne radove.

Prostorije na drugom katu omogućit će učenicima stjecanje znanja i vještina u području informacijskih tehnologija, razvijanju novih programskih rješenja, izrade web stranica, izradi računalnih mreža te savladavanju tehničke pismenosti uz vještine tehničkog crtanja. U doticaju s novih tehnologijama učenici će moći zakoračiti u svijet proširene i virtualne stvarnosti, stvaranja video i audio snimaka koje će zatim moći upotrijebiti u informatičkom svijetu.

Na trećem katu nalazi se konferencijska dvorana koja će se koristi u radu škole, ali i biti mogućnost povezivanja škole s okruženjem u kojem će svatko biti dobrodošao pripremiti i održati vlastitu konferenciju.

„Škola kao Regionalni centar kompetentnosti otvara vrata redovnim učenicima cijele Slavonije i Baranje i šire, ali prije svega i svima onima koji žele razvijati svoja znanja i vještine na suvremenoj opremi i u suvremenim uvjetima. Želimo se povezati s tvrtkama u okruženju, otvoriti se mogućnostima ERASMUS projekata i svima pružiti nova iskustva u području elektrotehnike i računalstva“, ističe ravnatelj Antun Kovačić.

Izazovi do kojih je došlo tijekom provedbe projekta bili su vrlo zahtjevni i kompleksni. „Sam proces izvođenja radova odvijao se u jeku pandemije koronavirusa, susretali smo se s neizvjesnošću vezanom za dostupnost radne snage, poremećaja na tržištu građevinskih materijala, povećanja cijena. No ono što je izuzetno bitno i na što smo najviše ponosni je da smo od 25 škola u Hrvatskoj koje su imenovane regionalnim centrom kompetentnosti, RCK ELPROS među najuspješnijim infrastrukturnim projektima, a tome svjedoči i realizacija kompletnog projekta u zadanom roku, kao i maksimalna iskorištenost odobrenih EU sredstava“ – rekla nam je Rebeka Raff, viša savjetnica iz JU ŽRA OBŽ.

Zbog navedenih izazova, projekt je zahtijevao vrhunske vještine u području upravljanja projektima. „Provedba ovog kompleksnog projekta doprinijela je razvoju vještina koje će nam koristiti u budućim prijavama i provedbama razvojnih projekata na području OBŽ, s obzirom na dostupna financijska sredstva do 2030. godine. Jedan kvalitetan projekt menadžer može realizirati dobar broj projekata, a projekt RCK ELPROS je bio savršena prilika da se osoba dodatno usavrši u području upravljanja projektnim ciklusom. Konačno, to i je naš osnovni posao – svi smo svjesni dostupnih EU sredstava, ali to malo znači, ako nemamo dovoljan broj kvalitetnih projekt managera, koji kroz kvalitetnu prijavu, a još važnije provedbu tih projekata mogu opravdati ta sredstva“ – zaključuje Marko Mišanović, viši savjetnik iz JU ŽRA OBŽ

Možda će Vas zanimati i ovo …

Podcast 4-Srđan Kovačević

Elektrotehnička i prometna škola Osijek( ELPROS) u srpnju 2018. od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana je...

Skip to content